BIL skapte opprykkspenning

SKUFFA: Ansiktsuttrykket til Christer Dahle forteller det meste. 17-åringen spilte en ny god kamp, scoret BILs første mål og bidro til snuoperasjonen. Men det holdt ikke helt inn.

Etter en tafatt start spilte Birkenes seg kraftig opp og hentet nesten inn Giv Akts tremålsledelse i torsdagens kvalikkamp på Vigeland. Men bare nesten.

FOTBALL. Med lokalavisa som hovedsponsor hadde hjemmelaget mobilisert «hele bygda» til opprykkskampen på Nyplass stadion torsdag kveld. Det er ikke ofte man ser 3-400 tilskuere på et 5. divisjonsoppgjør, men når bygdas unggutter kjemper om opprykk, stiller vigelendingene manns- og kvinnesterkt opp. Det ser ut til å gi det unge Giv Akt-laget en ekstra piff. Laget setter opp et forrykende tempo fra første spark, og det går ikke mer enn fire minutter før første ball ligger i nota bak BIL-keeper Ronny Hauene. Et frispark slås inn i BIL-feltet og en Giv Akt-spiss får stå mutters alene og styre ballen i mål. Vertene fortsetter å male på, og er bare et dårlig treff på ballen unna dobling av ledelsen etter ti minutter. Når kvarteret er gått, får vertene corner fra venstre. Den skrus knallhardt direkte i nettet bak en uheldig BIL-keeper. Giv Akt er det klart beste laget første halvdel av omgangen, men så kjemper Birkenes seg inn i kampen, og andre halvdel er det gjestene som skaper de største sjansene. Det hjelper lite når de ikke omsettes i mål. Minuttet før pause får Giv Akt-keeperen med nød og neppe fistet et skudd fra Steffen Mollestad over tverrliggeren. I neste minutt kontrer hjemmelaget inn sitt tredje mål for kvelden.

Kampbildet snur

Med 0-3 i sekken maner BIL-trener Trond Endresen sine disipler til å stå opp for hverandre og gi jernet i andre omgang, selv om løpet synes mer eller mindre kjørt. «Det har skjedd større undre før», påpeker BIL-treneren. Ni minutter ut i omgangen legger han om til 3-5-2. Det gir umiddelbart resultat. Minuttet etter presses en Giv Akt-spiller til å handse på streken etter en corner. Dommeren kan ikke annet enn å gi rødt kort og peke på straffemerket. Straffesparket fra kaptein Glen Jørgensen reddes imidlertid av en god Giv Akt-keeper, og det står fortsatt 3-0. Tre minutter etter er det klart for redusering når Christer Dahle stiger til værs og stanger en corner kontant i nettet. Nå er det Birkenes som kjører kampen, mens Giv Akt er skumle på kontringer. Kvarteret før slutt har BIL først en kjempesjanse ved Glen Jørgensen før Giv Akt skyter i stanga. To minutter etter må BIL-spiss Kjetil Esperaas kjøres på legevakta med brukket kravebein etter å ha falt forkjært. Innbytter Yasin Ibrahim har ikke vært mange minuttene på banen når han møter et perfekt overlegg fra Steffen Mollestad og styrer ballen vakkert i vinkelen med pannebrasken. Nå er det virkelig spenning i kampen igjen. Fem minutter før slutt sender Ibrahim ivei en knallhard markkryper som Giv Akt-keeperen halvklarerer. Ballen spinner langs målstreken, men ingen birkenesinger er påpasselig framme og pirker den i nettet. Dermed ender det 3-2, og vigelendingene kan slippe opprykksjubelen løs.

Berømmer lagene

Giv Akt-trener Leif Vinsjevik er naturligvis strålende fornøyd.
– Fantastisk! I fjor rykka vi ned med omtrent samme laget, men vi fikk likevel lov å være med i 5. divisjon ett år til. Vi har en gjeng unge spillere som har lyst til å trene, de har en glød som ikke ligner grisen, så det er fantastisk å krone dette med opprykk på første forsøk. Jeg tror det betyr veldig mye for både laget og for lokalbefolkninga som kommer i hopetall og har lyst til å se fotball på et litt høyere nivå. Det betyr enormt mye for dette området som ligger litt i evja bak Mandal, sier Giv Akt-treneren. Han berømmer motstanderen.
– Det er mange gode spillere på det birkeneslaget som vi frykta på forhånd. Vi har drevet litt research og frykta de lange ballene og de gode hodespillerne. Det ble hektisk på slutten, men heldigvis klarte vi å dra det i land.
BIL-trener Trond Endresen er naturlig nok ikke fullt så fornøyd, men likevel stolt av laget sitt.
– Etter første omgang er det litt surt, for det er litt kjipe mål, og vi får ikke vist hva som bor i oss. Andre omgang er jeg stolt av, for når du går til pause i en sånn kamp og ligger under tre-null, og så går utpå der og nesten klarer å snu det, synes jeg det er tøft av spillerne. Giv Akt er et spennende lag, med mye fart og unge gode spillere, men det er kanskje litt ferskt, og det er nok et lag vi kunne slått. Sånn sett er det litt surt, men andreomgangen og moralen vi viser gjør at jeg reiser hjem med en litt bedre følelse enn om vi bare hadde gitt opp. Jeg er litt stolt over det, sier BIL-treneren, som nå skal ha en ordentlig prat med hver enkelt spiller før han bestemmer seg for om han går på en ny sesong som A-lagstrener.

SKUFFA 2: Yasin Ibrahim scoret et vakkert mål, mens Vemund Mollestad Rislaa var best på et birkeneslag som kjempet seg inn i kampen igjen etter å ha ligget under 3-0 til pause.

Kampfakta

Giv Akt – Birkenes 3-2 (3-0)
Bane: Nyplass kunstgress
Mål: 1-0 (4), 2-0 (15), 3-0 (45), 3-1 (58) Christer Dahle, 3-2 (83) Yasin Ibrahim.
BILs lag (4-2-3-1): R. Hauene – C. Dahle, L. Aamlid, G. Jørgensen, O.M. Byremo (K.A. Ludvigsen 5 min) – A. Nilsen, V.M. Rislaa – K.A. Espegren, S. Mollestad, E. Christiansen (T.I. Berge 36 min) – K. Esperaas (Y. Ibrahim 13 min).

STRÅLENDE FORNØYD: Giv Akt-trener Leif Vinsjevik var naturlig nok strålende fornøyd etter kampen. Her intervjues han av en lokal journalist. I likhet med publikumsoppmøtet var presseoppbudet på kvalikkampen usedvanlig stort.